MISS HELSINKI- työ neljän euron tuntipalkalla

Multa on kyselty tämän vuoden puolella, että “eikö missi hommat viennytkään sua mennessään?”

Ihmetyksen aiheena on ollut myös se, että olen mun vakituisessa työssä näin missi vuoden jälkeenkin. Kerta toisensa jälkeen ihmettelen näitä kysymyksiä ja ajattelinkin nyt avata hiukan minkälaista missin työ oikeasti on, koska selvästi ihmisillä on siitä aivan erilainen kuva. Oletetaan, että voitto tuo kaikki työt ja rahat heti tarjottimella. Voiton jälkeen voi matkustella ja kirjoitella blogia palmujen alla. Työpäivä koostuu rusketuksen syventämisestä ja instagram tykkäyksien kalastamisesta. Suurin huolenaihe missi vuoden aikana onkin sitten hiekkaa kynsien alla tai se ettei poikaystävä muistanutkaan merkkipäivää.. thank gaaaaad se lepytteli kuitenkin Chanelin laukulla! Tämän blogi tekstin saattelemana mä joudun musertamaan teidän mielikuvan tästä kun kerron, että näin se ei kuitenkaan ole.

Miss Helsinkinä oleminen on ihan oikeasti kokopäivä duuni. Tähän työpaikkaan on pisin työhaastattelu, jossa mä olen koskaan ollut. Työhaastatteluna toimii missikiertue ja kiertue kestääkin sen neljä kuukautta. Siellä mitataan montaa osa-aluetta; ahkeruutta, sosiaalisuutta, sanavalmiutta, heittäytymistä, paineensietokykyä yms. ja kaikessa näissä täytyy olla parempi kuin muut jos tämän paikan haluaa. Cv:nä toimii sun sosiaalisen median kanavat ja kiertue päättyy intensiiviseen haastatteluun, jota voisi hyvin verrata normaaliin työhaastatteluun. Tai no työhaastatteluun bikinit päällä, mutta sivuutetaan ne bikinit nyt hetkeksi :D Missinä oleminen on myös yhtälailla työ kaikkien muiden töiden joukossa. Siihen täytyy sitoutua, se vaatii aikaa ja panostusta, sekä vaivaa täytyy nähdä kaiken eteen mitä tekee. Ainoa ero normaaliin työhön on se, että tästä työstä ei vaan makseta sulle suoranaisesti mitään palkkaa.

Kruunauksen jälkeen työt alkaa kuitenkin heti. Ensimmäisinä viikkoina juostaan palavereissa, kuvauksissa, tapahtumissa ja haastatteluissa nollan euron tuntipalkalla. Vakkari duunista otetaan ehkä vapaata ja tapahtumiin ostetaan uudet kivat vaatteet, joten näin päästäänkin jo oikeastaan budjetissa miinuksen puolelle. Sosiaaliseen mediaan tulisi myös panostaa voiton jälkeen. Laadukkaita kuvia täytyy lisätä lähes päivittäin ja täytyy kyllä sanoa, että itsekkin yllätyin siitä kuinka aikaa vievää instagram kuvien päivittäminen on. Kuvat tulee suunnitella ja löytää kuvaaja tai lahjoa poikaystävä tai kaveri kuvaamaan lounaspalkalla. Vinkkinä: lahjo kaveri, ettei poikaystävän tarvitse nukkua seuraava yötä sohvalla rangaistuksena huonosti olleesta hiussuortuvasta kuvassa. Yhden kuvan julkaisemiseen saa helposti käytettyä 3-4tuntia aikaa (laittautuminen, matkat kuvauspaikalle, kuvien otto, kuvien läpikäynti, muokkaus, tekstit). Jos tähän jo saa käytettyä muutaman tunnin niin ensimmäiset instagram yhteistyöt hidastaa hommaa entisestään. Huomaat, että olet pyörinyt nakd.com sivuilla tunnin kun et osannutkaan päättää valitseeko pallokuvioisen vai ruudullisen paidan. Hassulta kun se ehkä kuullostaakin niin tämä kerryttää yhtälailla työtunteja pankkiin. Vaatteet on valittava, kuvat otettava kun julkaisupäivä lähestyy kovaa vauhtia. Lopulta yhden instagram kuvan julkaisemiseen on mennytkin puoli päivää ja palkkana tästä; se ihan kiva pallo paita. Mutta kärsivällisyyttä, muutama sata työtuntia niin kyllä ne kaupalliset yhteistyöt alkaa tuomaan pikku hiljaa voita leivän päälle. Kilpailu on siis kovaa, joten sulla pitää toki olla myös blogi, youtube ja podcast hallussa. Kuinka monelle tulee yllätyksenä se, että näistäkään ei juuri suoranaisesti makseta vaan verokorttia näytetään sille brändille joka mahdollisesti mahdollistaa kaupallisella yhteistyöllä sen blogi tekstin. Nyt varmasti mietitte kuka maksoi sitten tämän avautumisen ja vastaus siihen on, että ei kukaan. Täällä ihan omasta halusta teille työpäivän jälkeen kirjottelen.

“Näin pienillä tuloilla Miss Suomi -kaunottaret kituuttavat – moni elää alle köyhyysrajan”

-Iltasanomat

Mua joka vuosi naurattaa se, että missien tuloja pengotaan ja niitä vertailaan julkisesti. Se ei ole mikään salaisuus, että ilman vakituista työtä ei missi vuonna tulot paljon päätä huimaa. Ensimmäinen missi vuosi on oikeastaan sellaista jatkuvaa työhaastattelua; sitä vasta rakentaa pohjaa, verkostoituu ja luo kontakteja. Nämä kontaktit on kuitenkin useimmiten niitä, jotka mahdollistavat myöhemmin sun tulot. Usein saattaa kestää vuosia, että teet sellaista työtä jota oikeasti rakastat sydämen pohjasta, mutta niinhän se on kaikilla meillä alasta riippumatta. Kruunauksen jälkeen saa oikeasti mielettömän ponnahduslaudan omille unelmille ja niiden toteuttamiselle, mutta voitto ei kuitenkaan suoranaisesti takaa sulle tuloja tai työpaikkaa, vaikka usein ajatellaan sen olevan näin.Mitä mä sitten tienasin Miss Helsinkinä?

Paljon pohdittu ja paljon kysytty. Viime vuonna mä tienasin Miss Helsinkinä päälle 5000euroa, joten yksinään ilman mun vakituista työtä tällä summalla en tietenkään olisi pystynyt itseäni elättämään. Jos joku väittää köyhäksi niin menkööt, mutta laiskaksi ei voi kyllä yksikään sanoa. Toi summa sisältää ihan mielettömän määrän työtunteja (kontaktoituminen, kuvaukset, instagram, blogi, tapahtumat, haastattelut, kotisivut, keikat, messut yms). Summa koostuu toki työkeikoista ja yhteistöistä, joita ei välttämättä ollut viikoittain, mutta jos lasken tähän työtunnit jotka mä annoin itsestäni mun missi vuoden aikana niin tällöin tuntipalkka ei päätä huimaa- 4,5 euroa tunnissa. Keskimäärin työtunteja Miss Helsinki asioiden äärellä kertyi siis kolme tuntia päivittäin oman työn lisäksi ja tästä suurimman osan ajasta vei some tai tapahtumat. Mun pieniin Miss Helsinki tuloihin toki vaikuttaa paljon mun vakituinen työ. Mulla oli varaa valita lähdenkö työkeikalle vai en. Valitsinkin oikeastaan vaan parhaat päältä ja ne mitkä tuntui itelle sopivilta ja eteenpäin vieviltä keikoilta, Pääsääntöiset tulot kun tienasin mun missi vuoden aikana kosmetiikka konsulentin töistä.

Välillä on tosi vaikea yhdistää oma vakituinen työ ja misseys, koska molemmat vaativat niin hurjan paljon aikaa, sekä energiaa ja tässä vastaus myös siihen miksi usein mun vakituinen työ menee kaiken muun edelle. Jollain täytyy kuitenkin itsensä elättää.. eikö? Mä oon onnekas kuitenkin siitä, että mulla on työ, josta mä ihan oikeasti tykkään. Sen lisäksi mä saan tehdä vielä töitä ihanien ihmisten kanssa Miss Helsingin parissa, joten en ehkä voisi onnekkaampi ja kiitollisempi olla. Vaikka missi vuoden aikana en ehkä istunut kultaharkkojen päällä niin sain siitä silti paljon enemmän kuin koskaan osasin edes odottaa. Haluan ehdottomasti jatkaa kaikkea sitä mitä mä mun missi vuonna rakensin ja kuka tietää, jos jonain päivänä bloggaankin palmujen alta?! Haha! Haluun myös painottaa, että mä teen kaikkea tätä intohimosta ja omasta halusta ja motivoidun siitä, että tekin inspiroidutte mun jutuista ja tiedättekö aika usein pelkästään se teidän kiva viesti tai palaute riittää mulle palkaksi tästä työstä! <3

KUVA: JUHO TIRKKONEN  STUDIO: Your dau design studio

KUVA: JUHO TIRKKONEN

STUDIO: Your dau design studio

@jannajuuliavuorela